Wednesday, June 18, 2008

Nytt uttryck: Kognitiv överkapacitet

Tack Ocean Observations för en härlig kväll med mingel, mat och prat! Mest fascinerande var Alex Jonsson från Mobile Sorcery som beskrev en ny vägledningstjänst för blinda. Med hjälp av en mobil och GPS hade hans team skapat en tjänst som gav blinda möjlighet att ta sig runt i Stockholm på egen hand. Fantastiskt!Peter Sandberg, Moyoume, berättade om sin nya tjänst för att dela bilder med nära och kära. En tjänst där dina foton pushas till skrivbordet hos dem du vill dela dina bilder med. Bara en kort reflektion - hur många pushtjänster klarar vi av. Snart är hela webben push. Är inte risken att vi börjar leta efter stäng-av-knappen då?

Tack Sofia Svanteson för den underbara boken The Art of Looking Sideways av Alan Fletcher, grafisk designer (han har bl a gjort Reuters prickiga logga). En tjock bok full av kreativa idéer, tankar, bilder, teckningar, gåtor, citat, designdiskussioner och fiffigheter. Enligt Wikipedia tog det honom 18 år att skapa boken. Inte mer, tänker jag när jag bläddrar genom de 500 sidorna ren och skär inspiration. Ni kommer få höra mer om den här boken... Fredrik Härén tipsade mig om den för över 5 år sen, men inte förrän nu har jag börjat läsa den.

Peter Sandberg gav mig veckans bästa utttryck. När någon pratar med dig om nya mediavanor och vuxet och uppgivet säger: "Men hur hinner folk med alla dessa tjänster på webben?" så svarar du bara: "Jag har kogntiv överkapacitet för jag tittar inte på TV". Det brukar tydligen räcka.

Annars kan du sjunga denna klassiker:
Jag tittar inte på TV av Gräsrotsorkestern
(Samma ackord hela tiden: G G Em EmC Am D D)

jag tittar inte på tv, och folk undrar jämt
om jag är verkligen riktigt klok om det är nån slags skämt
vi lever på tvåtusentalet, säger dom som har koll
man ska ha tvåtusen kanaler och en fjärrkontroll
men jag ser inte fame factory, inte heller idol
jag kan inte bli mätt på en ost full av hål
jag ser inte big brother eller paradise hotel
jag har faktiskt annat att göra ikväll

No comments: