Thursday, February 28, 2008

Augmented reality - hur funkar det?


Image courtesy howstuffworks.com

Säger man augmented reality (AR), ungefär "förstärkt verklighet" på svenska, tänker nog de flesta på speciella glasögon som förändrar världen omkring dig. I framtiden kan AR vara att informationen från din GPS-navigator i bilen ritas upp direkt på vindrutan istället för att du måste vrida huvudet och läsa på skärmen. Eller speciella speglar som låter dig ändra kläder eller frisyr.


En artikel i Economist "Reality, only better" ger fler exempel: kirurgiska "kartor" projiceras direkt på patientens kropp så att operationen kan bli mer precis. En djurpark i Frankrike har tagit bort djuren i safariparken och i stället get besökarna speciella kikare, genom vilka de kan se djuren i AR.


I lite enklare form kan AR vara att man har stora skärmar på kontoret som visar andra miljöer eller andra personer i naturlig storlek, t ex kollegorna i en annan stad. Det fysiska kontoret här och nu förstärks med kollegorna på distans. På samma sätt kan man göra med en konferens som är halvt virtuell, halvt fysisk. Jag är väldigt nyfiken på om det är några bra erfarenheter från den typen av event.


Det intressanta blir när det virtuella och det fysiska blandas. När fysiska objekt och personer överförs till den virtuella världen. Och när de virtuella objekten, som byggnader, rum och möbler placeras i den fysiska världen. Denna blanding kommer också att kallas för 'verklighet' i framtiden. Så virtuella världar och spel kommer inte längre kunna kallas "ett sätt att fly verkligheten". Eller som Nicholas Carr, författare till "The Big Switch", skriver i sin blog Rough Type: "What's really going to happen is that the real and the virtual will blur together, become indistinguishable, as more of our experience becomes computer-generated. Eventually, there won't be any reality to escape from."

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.