Saturday, September 6, 2008

Underbara grupper på Flickr

Jag skulle kunna ägna hela hösten åt att skriva om allt underbart man kan roa sig med på Flickr. Hoppas ni inte tröttnar! En fiffig funktion är att man lätt kan skapa grupper. Det kan man ju på de flesta sajter, men grupperna på Flickr är mer dynamiska och aktiva.

Ta Facebook som jämförelse. Vi har väl alla gått med i gruppen för Rosa Bandet-gruppen, vi som gick på seglarlägret -77 eller gruppen för alla oss som stödjer Britney i sin kamp för upprättelse. Men egentligen gör man aldrig nåt mer än bara joinar gruppen. Hur många kommentarer, tips eller bilder har du tillfört till de här grupperna?En av de omåttligt populära Blythe-dockorna, här i handgjorda kläder.

På Flickr går man med i en grupp i första hand med sina bilder, inte som person. Grupperna kan vara stängda eller öppna, beroende på vad syftet är. Det finns grupper för dem som samlar på Blythe-dockor (som de också fotograferar) (1,600 st grupper närmare bestämt), gillar att laga Thai mat (84 grupper, 8000 bilder) eller som föreställer Paris by night (18 medlemmar). En aktiv gruppmedlem postar nya bilder och kommenterar friskt andras bilder. Kommentarsflödena blir i vissa fall till små följetonger.

En fantastisk grupp som skapats på Flickr, men som blivit något av en rörelse är The Sisterhood of Travelling socks (SOTTS) . På våren 2007 tog en kille från Colorado ett foto på sig själv med ett par långa randiga strumpor på. Han lade ut bilden på Flickr och la till en kommentar om att det var sista gången han skulle ha de där bisarra strumporna på sig. Det blev startskottet för SOTTS, en grupp människor som skickar runt de långa randiga strumporna till folk över hela världen, som i sin tur tar bilder på sig själva och lägger ut på Flickr. Ofta tillsammans med en LÅNG essä, inklusive massor av länkar och referenser.

Varje bild får massor av kommentarer. Ett par ben i randiga strumpor i förgrunden och Hollywood-skylten i bakgrunden ger till exempel 75 kommentarer. De flesta skriver sånt som "Way to work it out Sister!" eller "Your story-telling skills and links are fabulous!!". Andra skriver "You really managed to capture the feeling of the excitement, fun and plain silliness the socks inspire in us!".

Lite nördig info: Många avslutar sina historier eller kommentarer med LLTS!! Det är en term som brukar användas av dem som ingår i samma spel-lag på nätet (guild) och står för "Long Live the Syndicate".

Här kan du köpa SOTTS väggkalender för 2008.

1 comment:

Anonymous said...

I wish not concur on it. I over warm-hearted post. Specially the title attracted me to read the whole story.