Sunday, September 7, 2008

Pysselrevolution


Beata på sommarlov.

De flesta av er vet väl att jag är en riktig pysseltjej som både stickar, broderar och håller syjuntor hemma i vardagsrummet (fast jag kallar det för Knit-Outs för det låter coolare)?

Salvatore Feragamo väskan "Gancio" i original.

Jag läser gärna stick-bloggar, hittar howto-filmer på Youtube och följer projekt som Ferragamo knit bag-along på Flickr.com. Ett Knit-along är en gemensam utamning för flera stickare. En i gruppen ger instruktioner (via Flickr) och de andra stickar likadant. Här handlade det t ex om att försöka göra en kopia av den grymt snygga Salvatore Feragamo väskan "Gancio" i kabelstickat bomullsgarn.


De flesta siter drivs av entusiaster. Men de är inte små eller icke-kommersiella för det. Etsy.com, som fungerar som en möteslats för alla som skapar för hand, har över 400,000 medlemmar. Det är inte bara en site med inspirerande content, här får du också exempel på verklig social shopping 2.0, nyskapande e-handelslösningar och fantastiska exempel på hur man skapar employer branding. Etsy har en egen Youtube-kanal med howto-filmer, presentation av säljare och medarbetare, samt vad de kallar Etsy News. Kolla in den här filmen! InternetWorld har gjort en större analys av funktionaliteten på siten. Läs mer här.

Men döm om min förvåning när jag ser att O'Reilly Media (som bl a arrangerar Web 2.0 Forum och ger ut otaliga programmeringsböcker) lanserar Craft - "The first project-based magazine dedicated to the renaissance that is occurring within the world of crafts. Celebrating the DIY spirit, CRAFT's goal is to unite, inspire, inform and entertain a growing community of highly imaginative and resourceful people who are transforming traditional art and crafts with unconventional, unexpected and even renegade techniques, materials and tools". Måste prenumerera!

Virkade överdrag för Tampax-tampong
En annan favvo-sajt är Craftster. Den är lite punkigare, lite uppkäftigare och har tydligare feministisk prägel. Varje månad har de helt vansinniga tävlingar. Denna månad var det: "Cozies WITH irony" (ung. ironiska fodral/överdrag. Ursprungliga betydelsen av cozie är tehuva). Senaste åren har just små fodral eller överdrag avsedda att piffa/dölja/förhöja vardagliga, livlösa objekt blivit populära. Varje designbutik med självaktning säljer tovade fodral till bärbara datorn. Min favorit är helt klart det virkade Tampax-fodralet i rosa eller gult bomullsgarn.


Men det här tar ändå priset. Tävlingsbidraget "I Love You America" är ett litet pysslat fodral för - en revolver. Kvinnan som skickat in sitt alster skriver att hon inte ska uppfattas som nån fantatisk vapenälskare. Nej hon är en 32-åring från vit medelklass som aldrig hållt i ett vapen innan hon gick sin första ”handgun safety class”. Det visade sig då att hon var en naturbegåvning som numera ÄLSKAR att träna prickskytte. Så det föll sig helt naturligt för henne att knåpa ihop ett dekorativt, men ändå funktionellt revolveröverdrag. Lite besviken blir hon när bekanta ser fodralet som en hyllning till både vapen och USA. Hon hade aldrig tänkt en politisk tanke, säger hon, utan ville bara göra nåt slöjdaktigt.

No comments: