Thursday, November 13, 2008
Ge mera feedback!
Wednesday, November 5, 2008
Tankar om Obama - gör det lätt att vara medskapare
Butik i SoHo. Konstverk av vit platstejp.
Jag är i USA och glädjen att få vara med om det historiska valet. Idag pratar alla förstås om Obama, USA:s nästa president, och hans kampanj. I tidigare val har målet alltid varit att dra så många väljare som möjligt till din website (om du ens hade en). Aldrig tidigare har en kampanj använt webben och social media på det sättet som Obama Biden-kampanjen har gjort. Kampanjen har verkligen flyttat ut dit människor finns. Den har haft stark närvaro i olika sociala nätverk som Facebook, MySpace, YouTube, Flickr ochTwitter, och till och med i form av reklamutrymme i spel som Burnout Paradise för Xbox 360.
Många av mina systrars vänner, som fortfarande går på college, ha jobbat som frivilliga i över två år med att stödja kampanjen på olika sätt. De har haft daglig kommunikation med kampanjledningen via SMS, chat eller Facebook. På valvakan igår natt satt alla med tårar i ögonen när det stod klart att Obama skulle vinna valet.
Det finns masor med analyser av kampanjen. Här är en som är bra ur ett Web 2.0-perspektiv.
Det som jag tycker är mest imponerande, och som man kan lära sig mycket av, är hur ENKELT det har varit att hjälpa till. På kampanjens Actioncenter på webben fanns till exempel tre olika val:
I'll talk to anyone
I'll talk to my friends, family, and neighbors
I want to help on my own
Under varje punkt finns sedan några enkla, tydliga sätt hur du kan gå tillväga. Om jag till exempel vill ringa runt och påverka vänner och grannar så finns ett kort manus att använda. Runt varje aktivitet fanns också en tävling med tydliga mål, att tex samla in $XX eller genomföra X antal samtal.
Bara igår, på valdagen, genomfördes över 1,053,791 telefonsamtal av fivilliga kampanjarbetare. Just dessa samtal pekar många på som en av anledningarna till att så många som aldrig röstat förrut gick till vallokalerna i tex Ohio. Om man angett att man ville hjälpa till med att ringa vänner och bekanta, men inte gjorde det fick man ett mail med texten: "Vi ser att du inte har hunnit ringa ännu. Här är några namn som du kan börja med. Och ett manus som gör det lättare". Genialiskt!
Allra bäst har den personliga, uppriktiga tonen i kampanjen varit. Och att alla som varit involverade regelbundet fått feedback och uppskattning.
Äran för segern går tillbaka till väljarna. Så här skriver kampanjledningen på webben idag:
"Thank you again for everything you've done. You've been with Barack Obama every step of this journey. This is your night. "
Saturday, November 1, 2008
Låt pensionärerna spela Wii!
Wii har totalt ändrat sättet som vi ser på spel och vilken som är målgruppen. Wii fitness säljs i huvudsak till kvinnor. Pensionärer på ålderdomshem är också en ny stor målgrupp. Bowling och tennis är populära spel! Hoppas svenska ålderdomshem hänger på!
Finns det någon produkt eller tjänst från ditt företag som skulle passa för en Wii-applikation?
Monday, October 27, 2008
Innovation på fjället
Innocent skapar värme i allt de gör
Jag gillar som bekant ALLT som Innocent Drinks gör. De har en konkurrensutsatt produkt, smoothies, som de gör mycket, mycket mer av.
Just nu startar de sin stora kampanj “The big knit”. Det är ett av alla deras välgörenhetsprojekt där de skänker pengar till vinterkläder till pensionärer. För att synliggöra kampanjen har de en sticktävling där kunderna får skicka in hemstickade små mössor till juiceflaskorna (!). Och det gör tusentals människor… Snacka om lojala och engagerade kunder.
Kolla in deras Hatometer om ni undrar hur det går med mösstickandet (464,877 so far)
De tackar bl a brevbäraren i sin blog för allt hans extra arbete med att bära postsäck efter postsäck med små juicemössor.
Finast är den här filmen när två engelska damer lär en av Innocents medarbetare att sticka. Gjord med värme och respekt.
Sunday, October 26, 2008
Hyllning till Chanelväskan - en sorts skitkaffe
Så vad ska Lagerfeld ställa till med när Chanelväskan fyller 55 år? Hyra in sig med en utställning på Moma eller Guggenheim? Göra nåt i Chanelbutikerna? Nej, han låter en av världens hetaste arkitekter, Zaha Hadid, skapa en temporär utställningsyta på 700 m2 som turnerar världen runt i 55 containrar. Just nu står den på Rumsey Playfield i Central Park efter att ha varit i Tokyo. Inne i lokalen visas olika nyproducerade konstverk på Chanelväske-tema. Inget är till salu. Jag ska gå dit nästa lördag (1 nov) när jag är i New York. Mer rapporter kommer!
Friday, October 24, 2008
Riktigt bra film
EepyBird's Sticky Note experiment from Eepybird on Vimeo
Nu börjar det dyka upp filmer som bara är gjorda för webben med hög kvalitet. Teamet bakom den första filmen med Coca-Cola + mentos ligger bakom den här vackra och härliga filmen. Sponsras av kontorsleverantören OfficeMax. 280,951 st post-it-lappar gick åt!
Ett fint sätt att kommunicera med känslor. Jag tror inte kunderna säger "reklam, nej tack!" när de ser filmen!
Tuesday, October 21, 2008
Kunderna vill ha skitkaffe!
Vad ville jag säga till turistfolket med detta exempel? Jo att idag finns det inte plats för ordinära produkter. Från att ha serverat en slät kopp fika för 15 kr har alla caféer uppgraderat sig Café au Lait, sen till hela utbudet av italienska varianter. Nu frågar kunderna efter olika bönsorter och ursprungsbeteckning. Stora cafékedjor investerar i egna plantager som de odlar alla sina specialsorter.
Dra parallell till fjällsemester. Att ha stuguthyrning och en dags kvällsskidåkning = slät kopp fika. Skotersafari, spa med heta samiska stenar = macchiato. Men det finns idag 300 olika små orter och hotell i Sverige som erbjuder det. Hur ska de kunna locka turister från Japan, Sydkorea och Ryssland?
Det här är en efterlysning på fler exempel av Skitkaffe-karaktär, dvs produkter som går att bygga en story kring, som är ovanliga, gärna dyra, kräver nytänkande och som sticker ut! Skitkaffeexemplet funkar inte bara i turistbranschen utan i alla branscher där en unik upplevelse är nödvändig.
Tuesday, September 30, 2008
På HR-dagarna 2008 träffade jag Louise Julian, VD på världens största utbildningsföretag EF. Hon definierade EF:S affärsidé: "Vi säljer drömmar. Drömmen om ett bättre liv. För 4,5 miljarder av världens befolkning har det mycket stor betydelse att lära sig lite engelska. Det kan förändra deras liv".
Hon pratade också en hel del om balans i livet. "Att ha ett roligt jobb OCH en fantastisk familj är positivt. Det kan aldrig vara ett problem". Att vara i balans är inte att vara i ett stillastående läge: "Balans är något aktivt, nåt man måste lägga ner energi på att uppnå". Hon sa också att hon la ner mycket tid på att skriva sin Not-to-do-list. (Undrar om David Allen lärt henne att borsta tänderna i duschen också?).
Monday, September 29, 2008
Facebook à la Tupperware
Facebook växer inte lika snabbt i Tyskland som på andra marknader. Nu kör de en klassik Tupperware och rekryterar ambassadörer som ska sprida budskapet. Word of Mouth IRL. Smart tycker jag. Konstigt att inte fler sociala media-aktörer letar efter en IRL-komponent. Eller har det ingen betydelse tror ni? Är den digitala relationen tillräckligt stark?
Priserna för dem som rekryterar flest vänner inkluderar iPhone, Wii och praktikplats på Facebook-kontoret i Palo Alto. Hur många företag har sån cred att de kan erbjuda praktik på sin egen organisation som högsta vinsten?
Läs mer på TechCrunch.
Friday, September 26, 2008
Socialt Media - exempel från New York Times
När dagstidningarna tillåter kommentarer är kanske avsikten i första hand att fördjupa dialogen mellan tidningen och läsarna, men en ännu viktigare effekt är att det uppstår en relation även mellan läsarna. En läsare hittar en annan läsare som är intresserad av artikeln om ridresor, vilket kan vara ett tillräckligt "socialt kitt" för att dessa två läsare ska kunna bygga en relation som bygger på intresset för hästar och resor. Inte nödvändigtvis tidningsläsning...
Precis på samma sätt som de stora bloggarna (t ex techcrunch, gizmodo och mashable) försöker socialisera sin media har en av världens största dagstidningar, New York Times, skapat ett koncept som tar social media ett steg längre. Den nya satsningen TimesPeople har varit i beta sedan i juni, men släpptes som public beta nu i veckan.
TimesPeople låter läsarna dela rekommendationer och kommentarer med andra läsare. Man kan också följa andra läsare och se vad de gillar. Så här kan en läsares sida se ut:
NYTimes har även inkluderat de obligatoriska Web 2.0-komponenterna: möjlighet att premumerera på en annan läsares RSS-flöden, ett iPhone-gränssnitt och en widget för Facebook där dina updates kan publiceras. Det finns också en sorts topplista à la Digg med de mest populära artiklarna (mest rekommenderade) enligt NYTimes läsarna.
Den höga kvaliteten på NYTimes läsare kommer att vara ett viktigt argument för att registrera sig på tjänsten. Följden blir att tidningen inte bara säljer läsare till annonsörer utan även kvalitetsläsare till andra läsare. Den typen av argument har jag aldrig sett DN eller SvD använda sig av. När kommer det?
Läs en längre analys av TimesPeople finns på Mashable.
Thursday, September 25, 2008
Sök på olika sätt
1. Google
2. Flickr
3. StumbleUpon
.
De är tre helt olika sajter som tillåter mig att söka ny eller fördjupande kunskap, nya infallsvinklar och idéer. (Om jag ska slå upp något går jag direkt Wikipedia). Sajterna fungerar på väldigt olika sätt.
Google tillåter mig att mejsla fram ett nästintill heltäckande svar på en fråga. Den svarar också på frågan: "Om det finns nåt på webben i det här ämnet, visa mig det". Jag söker allt mer ofta via bildsöket på Google.
Fototjänsten Flickr fungerar mer som utgångspunkt för vidare utforskande. Flickr ger svar på frågan "Hur ser andra på saken?". Om jag ska resa till Paris till exempel, kan jag börja med att söka bilder på Flickr. Ganska snabbt hittar jag en restaurang, en affär eller gata som kan vara värt att besöka. För att sedan hitta information om öppettider eller vägbeskrivning går jag tillbaka till Google.
StumbleUpon (på svenska ung. "Ramla över något") är en perfekt hjälp om man har kört fast. Sajten, som blivit en Web 2.0-älskling hjälper dig att hitta sajter du borde gilla, utifrån dina intresseområden. Du bara klickar på "StumbleUpon"-ikonen i din browser så hamnar du nånstans av intresse. Jag har upptäckt många guldkorn på det här sättet. Ett perfekt sätt att skaffa inspiration och nya perspektiv om du kört fast.
Monday, September 22, 2008
CSR & bloggosfären
Min mamma är generalsekreterare för World Childhood Foundation, som i likhet med många andra hjälporganisationer behöver hitta nya innovativa sätt att få in pengar. På UppdragBarn.se bloggar några av Childhoods medarbetare om de de olika projekt som Childhood är engagerad i. För varje bloggare som länkar till den här sajten skänker Childhoods samarbetspartner Vattenfall 20 kronor. Fram till ikväll har 536 bloggare länkat, vilkat genererat 10,720 kr. Totalt har Vattenfall lovat att skänka upp till 100 000 kronor vilket alltså motsvarar att 5 000 bloggare skulle länka till sajten.
Även om det handlar om “köpt” uppmärksamhet till viss del, även om pengarna i det här fallet går till Childhood, är det ett smart sätt att hitta nya målgrupper och nå ut med sitt budskap på.
Länka du med genom att gå in på UppdragBarn.se.
Heja Mamma!
Sunday, September 7, 2008
Pysselrevolution
Beata på sommarlov.
Jag läser gärna stick-bloggar, hittar howto-filmer på Youtube och följer projekt som Ferragamo knit bag-along på Flickr.com. Ett Knit-along är en gemensam utamning för flera stickare. En i gruppen ger instruktioner (via Flickr) och de andra stickar likadant. Här handlade det t ex om att försöka göra en kopia av den grymt snygga Salvatore Feragamo väskan "Gancio" i kabelstickat bomullsgarn.
De flesta siter drivs av entusiaster. Men de är inte små eller icke-kommersiella för det. Etsy.com, som fungerar som en möteslats för alla som skapar för hand, har över 400,000 medlemmar. Det är inte bara en site med inspirerande content, här får du också exempel på verklig social shopping 2.0, nyskapande e-handelslösningar och fantastiska exempel på hur man skapar employer branding. Etsy har en egen Youtube-kanal med howto-filmer, presentation av säljare och medarbetare, samt vad de kallar Etsy News. Kolla in den här filmen! InternetWorld har gjort en större analys av funktionaliteten på siten. Läs mer här.
Men döm om min förvåning när jag ser att O'Reilly Media (som bl a arrangerar Web 2.0 Forum och ger ut otaliga programmeringsböcker) lanserar Craft - "The first project-based magazine dedicated to the renaissance that is occurring within the world of crafts. Celebrating the DIY spirit, CRAFT's goal is to unite, inspire, inform and entertain a growing community of highly imaginative and resourceful people who are transforming traditional art and crafts with unconventional, unexpected and even renegade techniques, materials and tools". Måste prenumerera!
Men det här tar ändå priset. Tävlingsbidraget "I Love You America" är ett litet pysslat fodral för - en revolver. Kvinnan som skickat in sitt alster skriver att hon inte ska uppfattas som nån fantatisk vapenälskare. Nej hon är en 32-åring från vit medelklass som aldrig hållt i ett vapen innan hon gick sin första ”handgun safety class”. Det visade sig då att hon var en naturbegåvning som numera ÄLSKAR att träna prickskytte. Så det föll sig helt naturligt för henne att knåpa ihop ett dekorativt, men ändå funktionellt revolveröverdrag. Lite besviken blir hon när bekanta ser fodralet som en hyllning till både vapen och USA. Hon hade aldrig tänkt en politisk tanke, säger hon, utan ville bara göra nåt slöjdaktigt.
Saturday, September 6, 2008
Underbara grupper på Flickr
Flickr har allt!
Wednesday, June 18, 2008
Nytt uttryck: Kognitiv överkapacitet
Peter Sandberg, Moyoume, berättade om sin nya tjänst för att dela bilder med nära och kära. En tjänst där dina foton pushas till skrivbordet hos dem du vill dela dina bilder med. Bara en kort reflektion - hur många pushtjänster klarar vi av. Snart är hela webben push. Är inte risken att vi börjar leta efter stäng-av-knappen då?
Tack Sofia Svanteson för den underbara boken The Art of Looking Sideways av Alan Fletcher, grafisk designer (han har bl a gjort Reuters prickiga logga). En tjock bok full av kreativa idéer, tankar, bilder, teckningar, gåtor, citat, designdiskussioner och fiffigheter. Enligt Wikipedia tog det honom 18 år att skapa boken. Inte mer, tänker jag när jag bläddrar genom de 500 sidorna ren och skär inspiration. Ni kommer få höra mer om den här boken... Fredrik Härén tipsade mig om den för över 5 år sen, men inte förrän nu har jag börjat läsa den.
Peter Sandberg gav mig veckans bästa utttryck. När någon pratar med dig om nya mediavanor och vuxet och uppgivet säger: "Men hur hinner folk med alla dessa tjänster på webben?" så svarar du bara: "Jag har kogntiv överkapacitet för jag tittar inte på TV". Det brukar tydligen räcka.
Annars kan du sjunga denna klassiker:
Jag tittar inte på TV av Gräsrotsorkestern
(Samma ackord hela tiden: G G Em EmC Am D D)
jag tittar inte på tv, och folk undrar jämt
om jag är verkligen riktigt klok om det är nån slags skämt
vi lever på tvåtusentalet, säger dom som har koll
man ska ha tvåtusen kanaler och en fjärrkontroll
men jag ser inte fame factory, inte heller idol
jag kan inte bli mätt på en ost full av hål
jag ser inte big brother eller paradise hotel
jag har faktiskt annat att göra ikväll
Thursday, June 5, 2008
Hur populära är ni?
Harry Potter Fans utanför Waterstone bookstore i London köar till släppet av sista HP.
Hur mycket tycker era kunder om dig och dina produkter (och tjänster)? Skulle de klä ut sig och köa utanför er butik hela natten för att köpa nästa version av din produkt (till fullpris)?
Tältande GTA-fans utanför Webbhallen på Sveavägen i Stockholm.
Skulle de köa utanför er butik i tält i tre veckor för att köpa nästa version av din produkt (till fullpris)?
Glad tysk tjej med "Tokio Hotel" i pannan
Skulle de tatuera ditt företags namn eller logga i pannan? (Tokio Hotel är ett tyskt band som är omåttligt populära och som skapar kravaller vart de än kommer).
Hängivet fan skryter med med att hon spenderat mer än $3,000 för att se alla tre "Tokio Hotel"-konserterna (på The Roxy i L.A.).
Skulle de gå runt på stan med en skylt och skryta med hur mycket de lagt ut på dig och dina produkter?
Från bloggen Positive Fanatics skapad av ett IKEA-fan
Älskar era kunder er så mycket att se skapar en blogg till er ära där era produkter hyllas och diskuteras? På bloggen Poitive Fantatics har en hängiven IKEA-kund bland annat skapat tävlingen "IKEA product spotters". Här kan man tävla (mot sig själv eller andra) om hur många IKEA-produkter man känner igen och kan namnge i olika TV-program.
Tjejen med bloggen är inte ensam om sitt intresse...
Om ni fick rekrytera vem ni ville
Mot slutet av mina workshops kring framtidens digitala media brukar en viss utmattning infinna sig. "Men hur ska vi klara av att genomföra allt det du pratar om Beata? Hur ska vi orka bevaka bloggar, skapa podcasts, experimentera med nya funktioner, snacka med utvecklare, driva frågor i våra debattforum och hålla koll på vad som händer på den senaste communityn?" Svar: Det kommer ni inte. Inte själva i alla fall. Ni måste hitta sätt att ta hjälp av nya förmågor, ny kompetens, personer med annan bakgrund och erfarenhet. Kanske finns de bland era kunder, läsare eller medlemmar? Eller så har ni dem där hemma. Det kanske är det nån av era ungars kompisar? En leverantör eller någon som helt saknar branschkunskap? Beroende på den utmaning ni står inför behöver ni olika kompetens vid olika tillfällen. Kanske är det nån som förstår spellogik, eller hur man skapar en mer intuitiv navigation eller någon som är bra på att visualisera era värderingar? Vad är det för sorts person och hur ska ni hitta henne eller honom?
En uppskattad övning i mina workshops med kunder brukar vara:
"Om ni fick rekrytera vem ni ville – vem skulle det vara?". (Förutsätt att det inte finns några begränsningar).
Ganska vanligt är förslag som att det vore bra att rekrytera någon som är duktig på att kommunicera och skapa relationer. Tex Oprah Winfrey. Hur lätt är det att rekrytera henne tänker ni då? Inte så lätt kanske. Men om man tittar till vilka egenskaper som hon har så kanske man kan hitta någon som liknar henne? Skulle SvT-Doreen funka? Måste man anställa henne? Kan ett första steg vara att hon kommer och håller en workshop? Eller att vi följer hennes program-blogg en månad och lär oss mer om hur hon tänker och jobbar?
Testa göra övningen med några kollegor och låt mig gärna höra vilka förslag som kom upp.
Wednesday, May 28, 2008
NY Times öppnar upp sitt API
En övning för alla företag och organisationer som sitter på mycket innehåll: Vilken typ av applikationer skulle kunna användarna/läsarna/kunderna skapa om vi öppnade upp vårt API?
Från MediaShift Idea Lab:
“Not everyone can report the news, but large numbers of programmers are willing to share their coding prowess and inventive takes on political contributions, birth records, neighborhood crime, housing sales and much more, if we will only let them.”
Läs hela posten här.
Thursday, May 22, 2008
Framtiden är feminin
Men mest inspirerande var funky businessmannen Kjell A. Nordström. Ja, han var helt enkelt lysande. Tidigare var han ibland lite arrogant på scen, men det hade han helt växt ifrån. Hans två viktigaste teser var "Personalization", vilket i hans teori handlar om att samhällets vanligaste enhet håller på att bli individen, inte familjen. Tidigare familjer på 3-5 personer har blivit enpersonshushåll. På Kungsholmen finns t ex 88% enpersonshushåll. Detta kommer att få stor påverkan på allt från förpackningsdesign till försäkringslösningar. Den andra stora trenden är "urbanization". 2007 var det år då mer än 50% av världens befolkning bodde i städer. Nationalstaten håller på att försvinna till förmån för städer. Allt som inte är städer kommer i framtiden att betecknas som "junk space" (skityta helt enkelt).
Han beskrev också kapitalismens nya "älsklingsord": 1. female 2. personal 3. emotional 4. simple. Allt som har de här fyra egenskaperna blir en hit.
Ta ipod som exempel. Kvinnlig i formen, personlig eftersom man fyller den med eget innehåll, känslomässig snarare än rationell och så enkel att den saknar bruksanvisning.
Hurra, framtiden är feminin!
Sunday, April 20, 2008
Internet är ett moln
Fredrik Wass är en riktigt skicklig skribent. Vi samtalade i över en timme om hur Internet förändrar samhället och vårt sätt att tänka. Det var extremt flummigt, men väldigt inspirerande. Liknande samtal hade han också med en rad andra personer som har åsikter och erfarenhet av digital media. Resultatet är artikeln "Molnet förändrar allt" i tidningen Fokus. Läsvärt, tänkvärt och övergripande. Dessutom flera tillhörande reportage. Grattis Fredrik!
Tuesday, April 15, 2008
Nytt sätt att navigera i Second Life
Spelkonsolen Wii har lärt oss hur kul det är att navigera på ett mer dynamiskt sätt än med knappar och spakar. Nu har Kapor Enterprises utvecklat ett navigationssystem för Second Life där du styr din avatar med kroppen. En kamera registerar dina kroppsrörelser och omvandlar dem så att din avatar kan gå flyga eller hoppa. Betydligt mer intuitivt och genomgripande än mus och tangentbord.
Wednesday, April 9, 2008
Nätet, samhället och demokrati
Nu tänkte jag bli lite pessimistisk för en gångs skull:
Den sociala webben har lätt att skapa intressegemenskaper kring allt från Hammarby fotboll till recept. Men hur bra är verktygen för att jobba med stora samhällsfrågor och långsiktig opinionsbildning?
Alla tjänster ska idag vara lätta och snabba att konsumera, vi talar om snackmedia. Gör det att vi kommer få nån sorts enkel knapptryckardemokrati?
Har vi gamlingar, inklusive traditionell media förstått vilka förväntningar den digitala generationen har på snabbhet, feedback och användarupplevelse. En genration som i princip inte läser längre texter. Kommer universitet och högskolor att vara tillräckligt intressanta som lärande mötesplatser för Lunar-generationen?
I USA pratar man om The digital divide - Digitala klyftor och syftar då på skillnaderna mellan i – och uländers mognadsgrad vad det gäller IT. Jag tror att vi kommer att få se en annan klyfta: den mellan killar och tjejer. I en artikel i februari i New York Times med titeln: Sorry, Boys, This Is Our Domain visar att det är tjejerna som håller på att ta över. De bloggar, skapar hemsidor och innehåll.
Slutkläm: Kommer vi att få ett friare, öppnare och mera demokratiskt samhälle,
eller ett där en liten kvinnlig elit driver de stora samhällsfrågrna och resten blir en överviktig, fördummad mobb som förväntar sig att alla diskussioner ska snuttifieras och paketeras som lättsmält underhållning?"
Friday, March 14, 2008
I sociala media måste varumärken ha personlighet
Friday, March 7, 2008
Kul konferens i Stockholm: Facebook Garage
Thursday, March 6, 2008
Mashable lever som de lär
1. Tag any Mashable-related photos taken at the event on Flickr with mashablerocks
Thursday, February 28, 2008
Augmented reality - hur funkar det?
Säger man augmented reality (AR), ungefär "förstärkt verklighet" på svenska, tänker nog de flesta på speciella glasögon som förändrar världen omkring dig. I framtiden kan AR vara att informationen från din GPS-navigator i bilen ritas upp direkt på vindrutan istället för att du måste vrida huvudet och läsa på skärmen. Eller speciella speglar som låter dig ändra kläder eller frisyr.
En artikel i Economist "Reality, only better" ger fler exempel: kirurgiska "kartor" projiceras direkt på patientens kropp så att operationen kan bli mer precis. En djurpark i Frankrike har tagit bort djuren i safariparken och i stället get besökarna speciella kikare, genom vilka de kan se djuren i AR.
I lite enklare form kan AR vara att man har stora skärmar på kontoret som visar andra miljöer eller andra personer i naturlig storlek, t ex kollegorna i en annan stad. Det fysiska kontoret här och nu förstärks med kollegorna på distans. På samma sätt kan man göra med en konferens som är halvt virtuell, halvt fysisk. Jag är väldigt nyfiken på om det är några bra erfarenheter från den typen av event.
Det intressanta blir när det virtuella och det fysiska blandas. När fysiska objekt och personer överförs till den virtuella världen. Och när de virtuella objekten, som byggnader, rum och möbler placeras i den fysiska världen. Denna blanding kommer också att kallas för 'verklighet' i framtiden. Så virtuella världar och spel kommer inte längre kunna kallas "ett sätt att fly verkligheten". Eller som Nicholas Carr, författare till "The Big Switch", skriver i sin blog Rough Type: "What's really going to happen is that the real and the virtual will blur together, become indistinguishable, as more of our experience becomes computer-generated. Eventually, there won't be any reality to escape from."
Wednesday, February 27, 2008
Gratis är gott
Mars nyhetsbrev från Springwise (bra trendspaningar) har temat "FREE LOVE" - om hur och varför så många varor och tjänster blir gratis. Allt från flygbiljetter, till kunskap till blöjor. Läs hela långa artikeln, den är härligt illustrerad också!
Sammanfattning av varför så mycket blir gratis
- Enda sättet att nå fram till kunderna i en värld där de är översköljda med reklam och budskap.
- I den digitala världen närmar sig produktions- och distributionskostnaderna noll. Kunderna har vant sig vid att det mesta är gratis på nätet. Intäkterna kommer istället ofta från reklam. För nåra år sen hade eposttjänsterna begränsat lagringsutrymme. Idag är gratis obegränsad lagring en självklarhet.
- Produktionskostnaderna för fysiska varor har också fallit över tiden. (Man kan fråga sig om det inte är sjukt att en T-shirt kostar 2 kr att producera i Kina). Speciellt gäller detta teknik. Det gör att man kan ge bort mobiltelefonen, men ta betalt för abonnemanget.
- Uppmärksamhetskåta "generation C "skapar musik, texter och filmer som de lägger ut gratis på nätet. Status 2.0 handlar om att synas på listor och få många kommentarer på sin blogg.
- Ökad trend mot byteshandel. Min julsemester i Italien är ett exempel. Vi bytte en vecka i vårt hus i Stockholm mot en lägenhet vid Lago Maggiore via homeexchange.com
- Mer återvinning.
Wired-redaktören Chris Anderson myntar begreppet "freeconomics" i senaste Wired, vilket han beskriver som en ny sorts gratis. (OBS! Bara för att nåt är gratis betyder det inte att någon inte tjänar pengar nånstans i kedjan. Se på Google till exempel). I den 6-sidiga artikeln reder han ut vad gratistrenden får för implikationer för olika typer av branscher.
Tuesday, February 26, 2008
Hyra istället för att köpa?
Det här med att hyra istället för att köpa har slagit stort. Möjligheten att hyra dyra designerhandväskor har till exempel blivit en riktig snackis. På siten "From Bags to Riches" kan du till exempel hyra en Fendi Spy Bag i en månad för ca $150. Skulle du köpa motsvarande väska kostar den ca $2,190. (En virtuell Fendiväska i Second Life kostar ca 75 cents).
Andra exempel:
Hyr en Pensionär
Hyr en andel i en hund - Flexpetz säger inte att de hyr ut hundar utan att de erbjuder "a shared dog ownership concept".
Hyr en ko: På Bestsdjursförmedlingen kan du hyra både betsmark och kossor om du har behov av det.
Framtidens virtuella arbetsplats - går allt som en lek?
Stanford Humanities Lab (SHL) ordnande förra helgen en konferens om virtuella världar: Metaverse U. Eftersom SHL är intresserade av hur ny tekonologi påverkar relationen mellan människor, hur vi kan vara "mänskliga" i digitala världar mm bjöd konferensen på många intressanta diskussioner bortom de vanliga om marknadsföring i virtuella miljöer. Jag var inte där, men har läst sammanfattningar på konferensens Wiki och i många bra bloggar.
I diskussionen "How virtual worlds impact the future of Work" medverkade min favorit Reuben Steiger (Millions of Us), Byron Reeves (Stanford) och Christian Renaud (Cisco). Reeves forskar på hur spellika tillämpningar kan användas i arbetslivet, Renaud leder Cisco's arbete med att utveckla verktyg för samarbete och Steiger arbetar med och lever i virtuella världar.
Intressanta idéer som presenterades:
- I en virtuell miljö kan man stöta på kollegor på ett mer slumpartat sätt än i en organiserad videokonferens. De viktiga samtalen sker mellan möten, inte alltid på ett strukturerat sätt. "You can’t bump into someone on a video conference", som Christian Renaud uttrycker det. Det är viktigt att utveckla de virtuella arbetsmiljöerna så att de sociala ytorna maximeras, men också möjliggöra privata ostörda miljöer (precis som på ett fysiskt kontor).
- Företag inser inte vilken potential det finns i att låta folk ha mer kul på jobbet! Det som händer i virtuella världar är att folk klär ut sig, dansar och bygger roliga miljöer, vilket kan ha en fantastisk effekt på både kreativitet och produktivitet på en arbetsplats. Utmaningen ligger i att hitta en spellogik som stämmer överens med organisationens mål och prioriteringar, menar
Byron Reeves, på Stanfords Human Sciences and Technology Advanced Research center.
- När spelgenerationen kommer in i arbetslivet kanske det blir nödvändigt att inse att spellogik är mer motiverande än Excel-ark och siffror. Medarbetarna blir mer engagerade och har lättare att nå sina mål. Är dagens företag beredda? Vet de hur de ska utveckla en spelllogik som bidrar till att medarbetarna når företagets mål?
- Mus och tangentbord skapar inte naturlig interaktion mellan människor. Teknik för att tracka mimik och ansiktsuttryck är under utveckling. Nu finns också teknik för att fånga ansiktsuttryck och överföra dem till din avatar. Så att om du ler så ler din avatar osv. Exempel på sån teknik är faceLAB. Men kombinationen virtuell avatar och vanlig webkamera kan räcka långt.
Sammanfattningar av diskussionen hittar du här:
Forrester Information and Knowledge Management blog
Virtual Worlds News
InformationWeek: Digital Life Blog
Sunday, February 10, 2008
Fler förslag på byråfokus
Forrester kallar framtidens reklambyrå för "The Connected Agency". En tid när traditionella byråer misslyckas med att hjälpa sina kunder att skapa relationer och konsumenterna bli allt mindre lojala till specifika varumärken, krävs en ny sorts byrå: "one that shifts: from making messages to nurturing consumer connections; from delivering push to creating pull interactions; and from orchestrating campaigns to facilitating conversations". Traditionella byråer måste in i de sociala nätverk där konsumenterna finns och hjälpa sina uppdragsgivare att bli en integrerad del av dem.
Helt virtuell i tre månader
Christian Renaud är Chief architect of networked virtual environments på Cisco. I oktober 2007 bestämde han sig för att sluta flyga runt jorden på korta möten och istället använda ny teknologi. Han lyckades för alla utom ett möte. Erfarenheterna från de första tre månaderna har han skrivit om på The Nature Conservancy. Han kallar sina erfarenheter för: "deprogramming people from defaulting to an in-person meeting".
Hans viktigaste reflektioner:
- Skapa rätt förväntningar. Meddela i god tid att du kommer att medverka på mötet eller konferensen på distans.
- Erbjud alltid deltagarna en möjlighet att följa upp via din blogg eller epost.
- Välj rätt kanal för mötet. Konferenssamtal eller epost är bra för enkla frågor. För mer djuplodande samtal är videokonferens (eller motsvarande) bättre. Möten med många blir röriga på konferenssamtal. Då är möten i en virtuell miljö bättre. De erbjuder interaktion som är snarlik den vid fysiska möten.
Vilken bransch är JAG i?
Annika Lidne har tipsat om en bra artikel. (Hon har en mycket läsvärd blogg också). Email-marknadsföringsgurun (ej hans oficiella titel) Al DiGuido skriver om ett nytt
kommunikationsparadigm i "The Message Is the Medium". Hans poäng är att kunder vill "umgås" med företag som kan utnyttja den information som finns i kunddatabaser på ett spännande, personligt, och ett i tid och rum relevant sätt. Ett sätt som "make the process of conducting business with you a pleasurable experience". Jag fastnar för ordet "pleasurable". Det behövs byråer som kan lyfta fram varumärkets glädje, humor och personlighet i dialogen med kunder. DM-byråerna är de som traditionellt varit duktiga på databashantering.
Min favoritbyrå Millions of Us pratar om att de hjälper kunder att "Build communities on the emotions underlying their brands". De kallar sig en byrå "specializing in Virtual Worlds". En viktig aspekt som de lyfter fram i vår TIVO-zappande tid är: "So we focus our entire business on getting brands into online social environments in ways that aren't interruptive."
Dessa miljöer kan vara både virtuella världar eller sociala nätverkstjänster som Facebook. (Gränserna mellan de två miljöerna håller ju på att suddas ut). Virtuella världar kan vara en förlängning av en film, en TV-serie, en produkt eller ett socialt nätverk.
Så vad kallas den sortens byrå som hjälper till att skapa meningsfulla, lustfyllda och relevanta sociala sammanhang och arenor där företag kan knyta relationer med sina kunder? Vilken bransch är JAG i egentligen? Social mediabyrå? Dialogbyrå? Vad heter branschen? Sociala upplevelseindustrin? Konferens- och eventbranschen kallar sig sedan ett par år tillbaka för mötesindustrin. Är det inte den jag jobbar i också? Fast de mötesplatser jag arbetar med att skapa främst är virtuella. Vad är egentligen nyckelkompetens i min bransch? Jag ber att få återkomma...
Saturday, February 9, 2008
"Vilken bransch är ni i?"
Jag minns en övning som Craig Kanarick, Creative Director på Razorfish, brukade göra med byråns kunder. 1997 hade inte alla kunder förstått hur de digitala medierna bäst skulle användas för att förstärka varumärke och kundrelationer. För att visa hur de kunde tänka ställde Craig frågan "Vilken bransch är ni i?". Han exemplifierade med Coca-Cola. Man skulle kunna säga att Coca-Cola är i "the beverage industry" (dryckesbranchen). Då skulle deras kommunikation handla om drycker och smaker. Men ställer man frågan på sin spets så skulle man kunna säga att Coca-cola är i "the making you feel great business". Fokus är inte på den bruna kolsyrade läsken utan på upplevelsen du har när du dricker den. Kunddialogen ska handla om sätt att förstärka den upplevelsen. Vilket Coca-Colas traditionella reklam alltid har gjort. Utmaningen för kunderna 1997 var att förstå hur de digitala kanalerna ger oss möjlighet skapa skräddarsydda tjänster utifrån varje kunds behov och intressen. Och kanske viktigast av allt, göra det möjligt för kunderna att träffa andra roliga männsikor med liknande intressen. Nyckelfrågan var: Vad behöver vi samla in för typ av kunskap för att skapa en framgångsrik tjänst?
11 år senare har de flesta företag experimenterat både en och två gånger med olika sätt att utforma sin kunddialog i digitala media. Vissa har hittat fantastiska sätt att skapa meningsfulla, lustfyllda och relevanta sociala sammanhang och arenor för att knyta relationer med sina kunder. De som har lyckats är de som har förstått betydelsen av frågan "Vilken bransch är ni i?". Ett strålande exempel är Agria Djurförsäkrirng. De har för länge sen lämnat identiteten som ett bolag i försäkringsbranschen. Genom att fokusera på kundernas kärlek och intresse för sitt husdjur har Agria skapat en levande och aktiv mötesplats för djurägare. Deras webb har massor av sociala funktioner och är full av glädje, känslor, engagemang och liv. Vilken bransch är de i? Svar: "Djurägarbranschen. Vill du läsa mer om hur de har tänkt finns en bra artikel på InternetWorld (från april 07). Pia de Gysser, CIO, på Agria berättar att de "förväntar sig att kunderna ska spela större roll för webbens utveckling i framtiden".
Det finns många banker, försäkrings- och telekombolag som skulle behöva göra den enkla övningen "Vilken bransch är ni i?" för att hitta en ny bas för sin kunddialog.